Computer Misuse Act could ban security tools



The new Police and Justice Act, published today, could criminalise legitimate IT security activity. There are fears among security experts that changes it makes to the Computer Misuse Act will make it illegal to distribute some vital tools.

The new law modifies the Computer Misuse Act of 1990, the cornerstone of Britain's anti-hacking law. The changes make clear for the first time that denial of service attacks are an offence [1], but they also address the distribution of hacking tools.

The new Act will make a person guilty of an offence "if he supplies or offers to supply any article believing that it is likely to be used to commit, or to assist in the commission of, [a hacking offence]". The word "article" is defined in the Act to include "any program or data held in electronic form".

Some software tools commonly used by IT security professionals can also be used for malicious purposes, making the new legislation a cause for concern.

"This applies particularly to dual use tools like nmap, which security professionals use to check if a network is insecure or not and which the bad guys use to scan for insecurities to then attack it," said Richard Clayton, a member of digital rights group the Open Rights Group and a security researcher at Cambridge University. "Distributors of this have to decide if the people getting it from them are the good guys or the bad guys."

Torpark


Torpark is a program which allows you to surf the internet anonymously. Download Torpark and put it on a USB Flash keychain. Plug it into any internet terminal whether at home, school, work, or in public. Torpark will launch a Tor circuit connection, which creates an encrypted tunnel from your computer indirectly to a Tor exit computer, allowing you to surf the internet anonymously. How much does Torpark cost? IT'S FREE.

You may have heard about those heavily advertised second-rate software packages like Anonymizer, SafeSharing, InvisibleIP, SecretSurfer, etc. Well, not only do they charge you money and/or a subscription fee, but they are bloated and full of useless components. They also require an installation which leaves tracks on your computer. How is that anonymous? Try Torpark; its small, portable, clean, open-source, free of spyware/adware, and free.


Screenshot of the browser

DOWNLOAD NOW

Hackinthebox Conference 2006


Tahun ni....aku x berkesempatan untuk pergi ke HITB ni.
Rugi plak rasanya.Tapi nak buat camna.....kerja punya pasal terpaksalah.
Tapi yang aku tak ketinggalan....dapatkan t-shirt event ni.
Yerla kan.....setahun sekali jer.
Tapi for this time....harga dia dah naik daaa....last year RM25 je sehelai....kali ni RM35.

One of our consultant become the speaker for this event.

TECH TRAINING 3 - The Exploit Laboratory
Trainers: Saumil Shah (Director, Net-Square) & SK Chong (Scan Associates)
DETAILS

SCAN Prospectus Launch


SCAN Associates Berhad telah melancarkan prospektus pada 30 Ogos 2006.
Initial Price Offering adalah RM0.50 seunit.
Lepas ni....masuklah MESDAQ Market kat Bursa Malaysia.Aku sebagai staff...merasalah gak jadi share holder.
hehhehehhe

RHCE

Hmm....

Lama sungguh rasanya aku x update blog aku ni.
Semenjak dua menjak ni....aku agak sibuk.
Last week...company aku telah hantar aku pegi RHCE.
Apa dia RHCE tu?
RedHat Certified Engineer. Gempak kan....Engineer tu.
Course ni...specialised untuk open source system.
Nak tau lebih detail...boleh klik sini
Aku amik course yg rapid track...maknanya kelas laju.
Pasal terlampau laju....kitorang berlima dari satu coompany...semua x lepas.
hehehehhe...
Tapi aku plan nk repeat exam tu. Cuma mahal sket le...RM980.
Sesapa nak sponsor....boleh le bank in ke akaun aku.
hehheheheh.

Mymode

Mymode E-Dagang Group Your Mobile Lifestyle

Perkembangan industri MOBILE telah membawakan satu teknologi yang sangat berkuasa iaitu Sistem Pesanan Ringkas atau lebih dikenali sebagai SMS (Short Messaging System) . Statistik hasil kajian Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia menunjukkan lebih dari 3,406 juta SMS telah dihantar dalam tempoh suku pertama tahun 2005, bukan sahaja untuk urusan pribadi tetapi turut melibatkan transaksi perniagaan. Lanjutan dari ini, Asia Mobile Commerce Privilege (M) Sdn Bhd bertindak melahirkan portal M-Commerce MyMode bagi membantu para pengguna mobile phone seluruh Malaysia menjana keuntungan menerusi telefon bimbit mereka sendiri. Inilah trend perniagaan masakini. Kos yang Rendah, Risiko yang kecil, Keuntungan yang berlipat ganda!!

Kini syarikat yang menawarkan perkhidmatan reload card berasaskan konsep Multi-Network Marketing tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Walau bagaimanapun untuk merasai keunggulan perniagaan M-commerce yang sebenar, MyMode adalah jawapannya! Anda ingin menyertai kami?


JOIN SKRG

Indonesia Trip - Bandung & Jakarta (Part 1)

Pada 18/2 hingga 22/2 aku telah merantau ke Indonesia atau lebih spesifiknya Bandung dan Jakarta. Kisahnya bermula begini.
Aku bertolak menaiki flight AirAsia jam 7.30 pagi dan tiba di Bandung kira-kira jam 8.40 pagi. Nampak mcm kejap je kan?Actually....kalau kat sana 8.40 tu bersamaan 9.40 pagi waktu Malaysia. Kat sana time zone dia beza sejam dengan kita.

Ini adalah gambar aku sebelum berlepas di KLIA. Sebelum berlepas we take some breakfast at Mcdonalds. This is about 6 a.m.


Kami tiba di Lapangan Terbang Bandara Husein Sastranegara Bandung kira-kira jam 8.40 pagi waktu Indon (9.40 waktu malaysia). Airport ni tgh renovate rasanya.heheheh.

Selepas proses imigresen yang mengambil masa agak lama tu...aku pun secara officialnya telah pun jejakkan kaki ke Bandung. Setelah memandang sekiling dan sambil menunggu kawan aku datang jemput...sempat gak aku snap gambar.

Ini yang menarik perhatian aku. Amacam menarik tak?Mungkin ada makna tersirat disebalik ayat ini.



Selepas kawan kitorang sampai untuk menjemput, kami terus dibawa ke tempat dimana sedang berlangsungnya security conference dimana SK merupakan salah seorang speaker jemputan disitu.


Kenangan bergambar semasa di security conference Bandung. Turut dalam gambar selain staff SCAN di kl juga gambar staff SCAN Nusantara.

Selepas penat berconference dan aku masih x hilang ngantuk....kitorang lepak sebentar kat holiday inn Bandung...hotel tempat SK menetap. heheheh...kiranya menumpang sebentar le. Selepas aku tido-tido ayam sebentar, kami pun bangun dan bersiap untuk makan malam di Kampung Daun. Kampung Daun ni tempat dia dekat dengan air terjun...pemandangan dia memang cun.

Ini adalah gambar kami ramai-ramai sewaktu menanti hidangan makan malam kami tiba.



Malam tu aku order nasi goreng kampung daun. Mengikut kata Dion (staff SCAN Nusantara) dia kata nasi goreng kampung daun tu best. So aku pun try ler. Dengan harga Rp 27000 atau lebih kurang RM 13. Inilah menu yang aku dpt tu...

Taraaaaa....amacam.gempak tak?nasi goreng semangkuk, sate dua cucuk, keropok, telur goreng dan sambal.Berbaloi le.


So...sekian dulu Part 1 aku di Bandung....Part 2 aku akan sambung dengan perjalanan aku ke Jakarta. Aku di Bandung cuma sehari....selebihnya banyak dihabiskan di Jakarta.

Nike Advertisement

Hey guys...

Come and take a look at this new NIKE advertisement. So cool.



www.nikefootball.com





www.nikefootball.com





www.nikefootball.com

Barbecue Session & Farewell

Pada 27/1/2006 lalu...kami kroni2 MT telah mengadakan BBQ session bertempat di ofis lama kitorang. Tujuan BBQ tu diadakan sempena kami akan tinggalkan ofis lama dan berpindah ke bangunan baru. Selain tu juga ianya merupakan farewell party untuk kak linda yang akan tamat khidmatnya di SCANdan time aku tulis blog ni...kak linda telah pun tiada. Dia telah membuka perniagaan makanan di hartamas square.
Majlis kami ni bermula around 8.30...tp agak kecewa gak...kerana person in charge yang ditugaskan membawa pinggan telah sampai lewat....kira2 kul 10.15.
ramai gak ler yang hangin....hehehhe...dan aku salah sorang darinya.






Antara gambar lain...bolelah klik kat my picture.Chow

Yasin & Doa Selamat Ofis Baru 19/1/2006

Minggu ni merupakan minggu terakhir ofis aku beroperasi di bangunan lama.
Minggu depan secara rasminya kitorang akan mula keje kat ofis baru. Sempena nk pindah ofis ni...so company kitorang ada buat sedikit bacaan yasin, tahlil dan kenduri doa selamat untuk masuk ofis baru.

Gambar di atas adalah sebelum event bermula. Aku merupakan part of the committee member.hehehhe



Time makan plak....kami dijamu dengan nasi beriyani ayam dan daging yang dibeli di Pelita Nasi Kandar. Menarik gak menu dia....plan aku nk makan dua...tp segan so aku sempat belsah satu je.

Karaoke Session

Lama sungguh aku x update blog aku ni. Kebelakangan ni sibuk sungguh sampai langsung tak berkesempatan nk update blog aku ni. Minggu lepas sibuk dengan handle training manakala minggu ni sibuk plak dengan office moving.

Oklah...dalam kesibukan minggu lepas...time malamnya aku sempat gak berkaraoke bersama staff ofis aku yang lain. Walaupun bulan ni aku agak kopak....road tax dengan insurans keta mati. Lepas habis jer karaoke around 11pm kitorang pegi melatantak kat Lotus.
Lepas dah kenyang timbul plak idea kat kepala aku nk ajak diorang main pool...nasib baik ada geng. So kitorang layan ler pool sampai kul 4 pagi.hahhahaha.So..ada ler sedikit gambar aku time karaoke.Time pool x sempat tangkap...psl khusyuk sgt main.